Viisaus on sosiaalista Hyvin ajateltu on jo puoliksi ymmärretty

Alahan säästää, senkin tuhlari – vanhuutesi on jo ovella!

 

Itse päätät, millainen. Tarvitset vain rahaa, ja sitähän on, kun sitä säästää.

Siis, lopeta tuhlaaminen. Hanki motivaatio.

Tee niin kuin rahastoanalyytikko Matias Möttölä neuvoo. Luo eteesi kuva omasta tulevaisuudestasi sellaisena kuin se ilman rahaa tulisi olemaan: huono terveys, huonot hampaat, huono asunto ja tylsä elämä. Jopa alkaa säästäminen maistua.

Ja sitten tarvitsee vain löytää sijoitusneuvoja.

”Hyviä kohteita kerryttää säästöjä on lukuisia”, tietää Möttölä, kunhan varot ettet sijoita mätänevään ja syrjäiseen maaseutuasuntoon.  Mielekkäintä on sijoittaa ”järkevästi hinnoiteltuihin finanssituotteisiin tai arvopapereihin”.

Niitä siis etsimään hus. Voi kuinka helppoa!

Ai? Ei ole mistä säästää.

No, ei se mitään. Pienituloisia on Suomessa muitakin. Vuoden 2015 tilaston mukaan yhteensä noin 643 000 (11,7% väestöstä). Heidän mediaanitulonsa on noin 12 000 euroa. Kuulutko tähän joukkoon? Pienituloisuusrajoja voit vertailla tästä taulukosta, joka näyttää, että vuonna 2015 esim. yhden aikuisen pienituloisuusraja oli 14 220 euroa vuodessa.

Parhaassa säästämisiässäkin, 35-64-vuotiaiden yksinasuvien joukossa, pienituloisia on aika monta, vuonna 2015 jopa viidesosa (21,5 %). Ja vaikka kahden huoltajan lapsiperheissä pienituloisia on vähemmän kuin yksinasuvissa (noin kuusi prosenttia), heillä pienituloisuus on korkeimmillaan juuri silloin, kun rahaa eniten tarvitaan eli lasten ollessa alle kouluikäisiä sekä silloin kun lapset ovat täysi-ikäisinä vielä vanhempiensa kotitalouksissa huollettavina.

Aika moni suomalainen joutuu siis todella tulevaisuuskuvittelemaan motivoidakseen itseään säästämään. Joillekin saattaapi olla jopa mahdotonta valita rahastoneuvoja Möttölän ohjeen mukaan, ostaako uudet kengät vai ujuttaako kymppi säästöporsaaseen. Heidän on vain tyytyminen kurjaan vanhuuteen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat