Viisaus on sosiaalista Hyvin ajateltu on jo puoliksi ymmärretty

Kilpailuhaluongelma

Tääl yksinäni laulelen, kun ilta tullut on ja päivän työnhaku päättynyt, ja pääsen lepohon

Näin voisi veisata työtön työnhakija joutilaan päivänsä päätteeksi, jos vain mielikuvitusta riittäisi. Työtönhän ei tosiasiassa koskaan pääse lepoon työttömyydestään. Epäonnistumisen varjo seuraa työmarkkinoilta syrjäytettyä yötä päivää, vaikkei sitä tahtoisi kenellekään myöntää.

Häpeä ei varmastikaan aina koske jokaista työtä vaille jäänyttä, mutta tuskin arkkipiispa Kari Mäkinen aivan väärässä on tietäessään, että ”ihminen kokee häpeää, jos ei ole ihannekansalainen”. Nykyajan ihanneihminen on tehokkaasti hyödyllinen, taloudellista tulosta tuottava kone, ja jos tässä tavoitteessa epäonninen tai epäonnistunut ei itse älyä sitä hävetä, siitä muistuttaa aina valpas ympäristömme.

Jos ei ääneen syytetä, niin vähintään ääneti vihjaillaan: Miksi et kilvoitellut, ponnistellut, yrittänyt?

Sinulla onnettomalla on kilpailuhaluongelma!

          Koska köllit turvaverkossa.

          Koska olet liian vanha.

          Koska saat liikaa päivärahaa.    

          Koska kuulut riskiryhmään.

          Koska olet työnkarttaja.

Arkkipiispa Mäkisen kaunis ajatus ihmisen oikeudesta ”sellaisiin tehtäviin, joissa tuntee olevansa tarpeellinen”, ei työttömäksi joutunutta lohduta. Lohtua eivät tuo kenenkään ymmärrys tai toiveikkaat tulevaisuuden puheet. Ne ovat pelkkää silmänlumetta sille tosiasialle, että yhteiskunta vain hiljaa odottaa ylijäämäturhakkeen lopullista poistumista haittana elämästä.

Kun kyydistä pudonneen koppuraiset kourat uupuen lopulta irtoavat markkinarattaiden peräpuskurista, huokaistaan helpotuksesta: taas yksi kuluerä poistunut keskuudestamme, ja kiitokseksi kajautetaan kilpailussa voittaneiden johdolla reipas kannustusvirsi kaikille vielä työtä hakeville:

Ei riennä riemuksemme leipä sohval’ maatessa; palkka tulee tekijälle, arvo työnsä täyttäjälle! …. Kunnon työmies urallansa aina raataa jaksaapi …

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomalainen ei halua kurkottaa kuuseen, koska on pelättävissä kompastuminen katajaan. Suomalainen pelkää häviämistä yli kaiken, siksi on helpompi luovuttaa kesken ja tehdä jotain harhautusliikkeitä, jotta ei kasvot myyjänä mene kokonaan.

Me emme siis pelaa loppuun saakka, vaikka menemmekin läpi harmaan kiven, niin tulemme helposti myös takaisin samaa tietä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Tarkoitatko, että suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu kilpailuhaluttomuus? Se voisi olla mahdollista, sillä meillähän lapset on perinteisesti kasvatettu häpeämään itseään. Tässä kuitenkin on jo selvää muutosta tapahtunut parempaan, kun vertaan vaikkapa omaa lapsuusajan kohteluani nykyajan lasten elämään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Puoli miljoonaa työtöntä ovat täysin syyttömiä työttömyyteensä, nykyinen uusliberalistinen talous vain tarvitsee työttömiä palkkoja polkeakseen. Sama ongelma kaikissa länsimaissa lähti liikkeelle Reaganin ja Thatcherin monetaristisesta talouspolitiikasta ja EU on nykyään tämän liikkeen asianajaja.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Olen samaa mieltä, työttömyyden syy ei ole työttömissä, vaikka näin meille uskotellaan.

Näin maalaisjärjellä on vaikea ymmärtää sitä, että me hyväksymme sen, että suurta osaa ihmisistä pidetään pelkkänä turhana ylijäämäkulueränä jättämällä heidät vaille työtä ja tulevaisuutta.

Toimituksen poiminnat