Viisaus on sosiaalista Hyvin ajateltu on jo puoliksi ymmärretty

Populismia parhaimmillaan

”Soini ei kritisoi virheellisiä väittämiä, vaan pitää toimittajia ja mediaa vastuullisina valheiden leviämisestä”, kertoo MTV.  ”Vaalikampanjat on aina vaalikampanjoita”, Soini selittää ja katsoo ”vallan vahtikoirien, eli median” tehtäväksi puhkoa kuplat, jotta kansa saa oikeata tietoa äänestyspäätöksiään varten.

Ei sitä enää selvemmin voi sanoa, mistä populismissa on kyse. Poliitikko voi meuhkata mitä vaan, pääasia että ääniä saadaan. Soinin näkemyksen mukainen vaalikampanjointi onkin pelkkää markkinointia bisnesmaailman mainosten tapaan? Tutkittua ja totuuteen perustuvaa tietoa ei tarvitse jakaa, eikä sitä tarvitse äänestäjän poliitikolta edes odottaa.

Populistisen poliitikon tehtävä on tyrkyttää tunteisiin ja aisteihin vedoten omaa itseään. Hän puhuu mitä tahtoo (valehtelee minkä ehtii), ja jos täydestä menee, se on median syy. Populistipoliitikkoja varten äänestäjä tarvitsee median virheitä oikomaan samaan tapaan kuin kuluttaja tarvitsee kuluttajasuojaa.

Tietenkin valveutunut äänestäjä tarkistaa faktat ennen äänestyspäätöstään samoin kuin valveutunut kuluttaja ennen ostopäätöstään – mikäli faktaa on riittävän ajoissa saatavilla ja äänestäjällä on tarpeeksi aikaa ja hoksottimia. Kuinka monella meistä on?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Mitä lopulta on Perussuomalainen politiikka tänään. Esillä Soini, Terho ja Tynkkynen, poissa valokeilasta Halla-Aho, se Sisu-mies ja myös työmies Putkonen. Poispotkittuja myös jokunen, Hirvisaari ehkä tunnetuin monoa saanut. Kaivattujakin on, kuten esim. aina hyvin esiintynyt Ruohonen- Lehner. Perussuomalaisilla on potentiaalista voimaa, hyviä persoonia, mutta johtotähti ei tunnu toimivan. Kun nyt Britannia "yrittää nostaa kytkintä" EU alaisuudesta, antaa se myös Perussuomalaisille mahdollisuuden palata vanhaan. Perussuomalaisten kannatus perustui hallituksen arvostelemiseen, ei sen tuhannen turhien puheitten toteuttamiseen. Nyt on sitten etsittävä tie jota ihmiset kannattavat, yksi voi olla tuo kansanäänestys EU erosta. Mutta kestävää poliittista toimijaa sekään ei puolueesta vielä tee. Toteuttaa itseään, lupaustensa mukaista politiikkaa, eikä olla vain Sipilän apupuolue hallituksessa. Kun tulee todella vaikeaa, mikään ei ole niin pop etteikö se listoilta alas tulisi. On oltava uskottava ja sanoman perusteltua, ei vain hyvältä kuulostavaa hömppää.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

"Perussuomalaisten kannatus perustui hallituksen arvostelemiseen, ei sen tuhannen turhien puheitten toteuttamiseen" - ja nyt hallituksessa se yrittää kannatustaan pidellä oppositiopuolueita arvostelemalla ja vastaa kritiikkiin vain viittaamalla tuleviin vaaleihin, joita ennen ei tarvitse tehdä mitään, koska kyllä kansa sitten taas tietää ja puhuu ja pulinat pois.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jatkossa media voikin julkaista Soinin ja kumppanien tiedotteet vasta viikon päästä, faktantarkistuksen jälkeen.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Siinäpä sitä hommaa ahkerille toimittajille. Viikkoko riittää?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

On se ainakin enemmän kuin välittömästi julkaiseminen ja jälkeenpäin korjaaminen. Väärä tieto ei saa muokata mielipiteitä kiinnijäämiseen asti kun kaikki eivät oikaisua kuitenkaan huomaa.

Pointtini on lähinnä, että vaalikampanjoitsijoille ei pidä myöntää mitään valehtelulupaa kenenkään taholta. Kiinni jäädystä valheesta pitää tulla lommo imagoon sen sijaan, että valehtelu on vapaata ja luvallista touhua. "rehelliseksi tunnettu" taitaa olla jossain pykälässäkin, joten esim eduskuntatyrkylle ei valehtellun pitäisi olla vaihtoehto.

Toinen ajatus taustalla oli, että Soinin kannattaa 'lupansa' perua ettei tule viikon viivettä lausuntojen julkaisuun.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vertauksesi bisnesmaailman lupauksiin ontuu aika pahasti. Niissä kun on faktat pielessä tulee lunta tupaan aika nopeasti. Esimerkkinä vaikkapa VW, joka pyysi Boschin insinöörejä koodaamaan mustaan laatikkoon muutaman lisärivin että saatiin harhautettua päästöarvoissa. Nyt ovat sitoutuneet korvaamaan USA:ssa $14,7 mrd ja Euroopan ja kaukoidän osalta lasku on auki...

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Max Stenbäck, politiikan ja bisnesmaailmaan markkinoilla on tosiaan ero. Vaikka markkinointia käydään molemmissa yhtä lailla häikäilemättömästi, kauppias tuntee pian nahoissaan petkutuksensa. Kuluttajalla on myös laki suojanaan ja pienikin valhe voi päätyä kuluttujariitalautakunnan arviointiin ja kauppias joutua virheensä hyvittämään. Toisin on politiikassa. Äänestäjällä ei ole muuta suojaa kuin odottaa seuraaviin vaaleihin, joilloin sama rumba alkaa alusta taas.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Soini on Suomen paras ja pätevin populismin ammattilainen. Kun on Veikko Vennamon poliittinen opetuslapsi ja populismista gradunsa tehnyt maisterismies, joka on kymmeniä vuosia työskennellyt kansanomaisessa puolueessa, hallitsee varmasti hommansa.

"Äänet pitää osata ottaa", sanoi Soini, ja sehän merkitsee kovaa latausta nimenomaan vaaleihin. Urpo Leppänen (1944-2010) mainitaan Soinin muistelmateoksissa erityisenä esimerkkinä poliitikosta, joka oli valmis hakemaan äänet kansalta vaikka yksi kerrallaan, ja perusteeksi kelpasi mikä tahansa. "Äänestä vaikka säälistä", saattoi Leppänen kehottaa. Eikä vaalituloksessa todellakaan näy, miksi kansalainen valitsi juuri niin kuin valitsi.

Toimituksen poiminnat