Viisaus on sosiaalista Hyvin ajateltu on jo puoliksi ymmärretty

Brexit briteillä, mahdollisuus EU:lla

EU:ssa kuohuu ja mediassa meuhkataan. Britit ovat mielipiteensä ilmaisseet, ja siitä otetaan nyt kaikki irti molemmilla puolin näkemysrajaa. Onko erouutisella kuitenkaan tosiasiassa niin suuri merkitys, kuin meidän annetaan ymmärtää?

Tapahtuneen paisuttelu on kuin suoraan sadusta, jossa kananpojan päähän putoaa tammenterho ja tämä poloinen alkaa meuhkata, että taivas putoaa. ”Kiinnittäkää turvavyöt ja nostakaa istuimenne”, ”Brexit järkyttää: Euroopan pörssit syöksyvät”, ”Kukaan ei tiedä mitä nyt”.

Brexit lienee tämän kesän suurin uutinen ja kesäuutiset ovat aina tervetulleita. Lomalla on mukava jaaritella, kun aikaa on. Keskustelun aihetta uutisesta riittänee vielä pitkälle syksyyn, mutta ennustan, että siihen mennessä olemme päässeet jo käsiksi käytännön ratkaisuihin. Asioilla kuin asioilla on taipumus järjestyä – ilman suurta hössötystäkin. Kunhan kohina laantuu, päästään ajattelemaan järjellä.

Britannian äänestystulos on vakava viesti poliitikoille, etenkin EU:n taloudesta jotain ymmärtäville, mutta ei tästä maailma romahda. Näin uskoo myös Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju. Hän tosin jättää pienen varauksen.

Itse näen brittien äänestystuloksen osoittavan, että eurooppalaiset haluavat EU:ta kehitettävän ihmisten, ei vain talouden, yhteisöksi. Hyvää pohjaa on jo luonut Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kokoamalla demokratiaa puolustavia DiEM25-liikkeeseen. Tästä on kirjoittanut selkeän esityksen muun muassa Heikki Patomäki Puheenvuoron blogissaan. Voisiko EU:n demokratisointi nyt vihdoin olla se seuraava tavoite?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Niinpä, ja lisää tulee :) Aihe puhuttaa, ja syytäkin varmasti on. Onhan tämä mielenkiintoista seurattavaa, muttei kauhun tai suuren riemun aihe kuitenkaan.

Ihmisillä on taipumus, ehkä tarvekin, kehitellä kaikenlaisia yhteiselon systeemejä. Samoin kuin niistä spekuloida.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Niinpä, ja lisää tulee :)"

- Olit oikeassa. Saarakkalan teksti on jo kolmaskymmenes!

Ja tämä on vasta kansanäänestys. Tarvitaan aikamoinen määrä parlamenttikäsittelyjä kansainvälisesti, ennen kuin ero on totta, ja brittiedustajat konkreettisesti tyhjentävät pöytälaatikkonsa Brysselissä. Siihen mennessä US Puheenvuorossa toivottavasti nähdään blogiavauksia muistakin aiheista.

Toimituksen poiminnat